Křesťansky chápané milostrdenství

17. 7. 2015 7:42
Rubrika: Ostatní

Křesťansky chápané milostrdenství je definovatelné jedině v souvislosti s totálním vítězstvím nad zlem, které v té chvíli prostě přestává existovat: "Podle katolického učení neznamená žádné milosrdenství - ať božské, či lidské - nějaký souhlas se zlem ani toleranci zla. Milosrdenství se totiž vždycky pojí s okamžikem přechodu od zla k dobru. Kam vchází milosrdenství, tam dochází k porážce zla. Pokud je ale v dané situaci i nadále přítomné zlo, nejedná se milosrdenství. K tomu je třeba připomenout, že kde není milosrdenství, může zlo nadále pokračovat ve své existenci; ze zla ovšem nikdy nevyroste dobro." (K. Wojtyla, Mi visión del hombre, Palabra 1997, 67)

J. J. Pérez-Soba, Pastorační péče o rodiny. Od pastoračních programů k rozvoji života, Brno 2015, s. 100. (knihu lze objednat na [email protected])

Zobrazeno 2634×

Komentáře

JiKu

Pro mne ten Wojtylův text je snadno srozumitelný.

A rozumíte mu natolik, abyste jej dovedl přetlumočit do češtiny s tím, že slova v "překladu" budou používána ve svém obvyklém českém významu?

pavel-v

JiKu, slova jsou pouze nástrojem pro odkazování se na pojmy. Jazyk je pak nástrojem pro přenos systému pojmů mezi lidmi, potud je k něčemu. V nebi jazyk určitě nebude potřeba tak, jak ho známe tady. Jestli chcete z jazyka udělat něco více, pak protiřečíte realistické filosofii, třeba tomismu (a tím pádem jste heretik, ne? Ha! :)).

Co tím chci říct - kdo nemá vůli porozumět tomu, co měl autor na mysli, tomu není pomoci.

Zobrazit 30 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio